Bilimle ilgili gün geçtikçe ilginç keşif çalışmalarına rastlamaya devam ediyoruz. Hiç şüphesiz, çağımızın keşfedilmeye en açık ve en merak edilen aracı yapay zeka. Gelişmeye, yeniden boyutlanmaya ve sınırsız bilgi kapasitesine erişmeye çalışan yapay zekayı, bir de insan beyin hücresi ile entegre edilmiş şekilde düşünün? Ortaya nasıl bir çalışma çıkardı dersiniz? İşte bu sorunun cevabını araştırmak için bir grup bilim insanı, Avustralya Ulusal İstihbarat Ofisi'nden 600 bin dolarlık hibe aldı. Yapay zeka modelini insan beyin hücresi ile birleştirmenin yollarını aramak için kurulan bu ekip, daha önce laboratuvar ortamında geliştirilen beyin hücrelerinin; tenise benzeyen, 1970'lerin popüler bilgisayar oyunu Pong'u oynamayı öğrendiğini ortaya koymuşlardı.
Melbourne merkezli bir girişim şirketi Cortical Labs ile işbirliği yapan ekip, temelde insanın beyin hücreleri ile yapay zekayı birleştirerek, bir makinenin tıpkı bir insan zekası gibi kendisini geliştirmesini, yenilemesini, geriye dönük değil ileriye dönük bir şekilde ilerleme kaydetmesini amaçlıyor.
Kısaca insan-makine birleşimi olarak nitelendirilebilecek bu araştırma çalışması ile birlikte bilim insanları, "sürekli yaşam boyu öğrenme" temasıyla, DishBrain sistemi adı verilen bir laboratuvar kabında beyin hücreleri yetiştirmeyi amaçlıyor.
Elbette insan beyni, bir yapay zeka modeline göre daha uyumlu ve daha hızlı kavrama becerisine sahip. Gelinen noktada, insan beyninin, bu muhteşem işleyiş sistemi hala tam olarak çözülebilmiş değil. Yapılan bu çalışmaların temel sebebi, tamamen bu teze dayanıyor gibi görünüyor.
Beyin sistemini, işleyişini ve kavrama yöntemlerini tam olarak anlayabilmek, bununla birlikte insan beyin hücreleri, yapay zekaya entegre edildiğinde bu hücrelerden aynı tepkiyi alabilmek önemli. Bakalım gelişmeler nasıl ilerleyecek?